Wil je in mijn poesiealbum schrijven?

Geplaatst op door & onder Column.

Lieve Trea,

Ping-ping-poen
honderd centen
rijst met krenten
en een dikke zoen

Dat schreef mijn broer in mijn eerste poesiealbum. Hij was toen zes, ik was een jaar ouder. Jaloers dat hij was. En boos. Hij wilde zijn eigen album en als dat niet kon, dan wilde hij als eerste een gedichtje voor me schrijven.

Twee teleurstellingen moest hij verwerken. De wereld van het poesiealbum was alleen bestemd voor meisjes en ik wilde dat mijn moeder als eerste in mijn album schreef.

Gereformeerd als wij in de jaren zeventig waren haar woorden:

Een trouwe Vriend woont in de hemel
Zoals de wereld die niet biedt
Want onder al dit aards gewemel
Bestaat er zo een Vriendschap niet
Daarom wie ook de wereld dient.
Jezus zij jouw beste Vriend.

Opa’s en Oma’s

Ik vond het prachtig. Ook oma’s en opa’s schreven hun stichtelijke wensen in mijn kleine bruinleren kostbare album. En later mijn vriendjes en vriendinnetjes, de juffen, meesters, ooms en tantes. Iedereen plakte er plaatjes bij. Uit de krant of een ansichtkaart geknipt. Soms had je geluk, dan plakte iemand er echte poesiealbumplaatjes bij. Met glitters.

Ik koester mijn poesiealbums. Ze halen herinneren naar boven van een tijd dat ik dacht eeuwig bevriend te blijven met Dieta, Ingrid, Gonda, Selma en Karin.

Ouderwets

Mijn kinderen hebben geen poesiealbums gehad. Dat vonden ze ouderwets. Zij hadden vriendenboekjes waar ze voorbedrukte zinnetjes mochten afmaken. Waar ze hun favoriete film, lekkerste eten, leukste les en grappigste outfit invulden.

Ik mis de lieve, vrolijke en persoonlijke gedichtjes. Die zetten ze op Hyves en Facebook. Dat je dan later geen herinnering hebt, schijnt ze niet te boeien. Of toch? Gisteren ontdekten we de digitale versie van het poesiealbum. Op Facebook. Helemaal in de stijl van toen, inclusief romantische poesieplaatjes. Benieuwd of mijn dochters hier gebruik van gaan maken. Ik in ieder geval wel. En mijn broer mag als allereerste zijn versje schrijven.

De digitale versie van het poesiealbum is te downloaden via www.facebook.nl/boekenweek en verschijnt ter gelegenheid van de Boekenweek (14 t/m24 maart).

Trea Scholten

Over Trea Scholten

Trea Scholten, flexibele duizendpoot met liefde voor het geschreven woord. Tekstschrijfster met een passie voor het maken van bladen. Mede-uitgeefster van BLAD, het blad over bladen. Professional voor interviews, redactie, schrijven & schrappen, corrigeren en redigeren. Werkt en schrijft o.a. voor publieksmagazines als Seasons en Margriet, Rabobank, Fontys Hogeschool Journalistiek, ontwikkelingsorganisatie VSO en La Place.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...

Laat een reactie achter

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CAPTCHA afbeelding
*