De Verjaardagverzwijgers

Geplaatst op door & onder Column.

Je hebt van die types die hun verjaardag geruisloos voorbij laten gaan. Ze hoeven geen cadeaus. Geen toeters. Geen taart. En geen hiep hiep hoera.

Vroeger snapte ik hier helemaal niets van. Je verjaardag is de enige dag in het jaar dat alles om jou draait! Maar enkele jaren geleden voelde zowaar een beetje sympathie voor deze verjaardagverzwijgers. En dit jaar sloeg hun filosofie in als een bom.

Niet meer jarig voelen
Ondanks alle lieve felicitaties en cadeaus voelde ik me op mijn verjaardag namelijk alles behalve jarig. Dit gevoel stak enkele jaren geleden al de kop op. Ergens op de fiets met een wankel krat bier op mijn achterrek en slingerende tassen aan mijn stuur. Of was het nou toen ik peuken tussen mijn zelfgemaakte guacamole uitviste?

Zeker is dat ieder jaar een stukje leukigheid van die speciale dag afsnoept. En een lading verantwoordelijkheidsgevoel achterlaat. Daarom overwoog ik mijn verjaardag dit jaar te verzwijgen. Maar ik werd dertig. En vond tóch dat ik dat moest vieren.

Dus tobde ik over de guestlist. Sleepte ik me een ongeluk met boodschappen. Streste ik over de hoeveelheid drank en hapjes. Chagarijnigde ik over mijn outfit. En was ik de hele avond gespannen.

Kan Guusje met Lars overweg? Heb ik voldoende chips in huis? Heeft Kim genoeg te drinken? Morste Lisette nou net rode wijn over mijn bank?

Een dag om te geven
Aan het einde van de avond zat ik uitgeteld op de bank. ´Voor wie doe ik dit nou eigenlijk´, zuchtte ik. ´Voor je vrienden en familie. Het is een dag om te geven, niet om te krijgen´, antwoordde een vriendin.

Ik dacht er even over na. ´Een dag om te geven…´ Ze had gelijk. Ik moest mijn instelling veranderen.

Dus nam ik afscheid van het kindbeeld van mijn verjaardag. Van de dag die helemaal om mij draaide. Van mijn versierde stoel en verjaardagsontbijt. Van mijn compleet verzorgde kinderpartijtjes. En besloot ik, heel volwassen, om mijn verjaardag voortaan voor anderen te vieren.

Tenminste, eens in de tien jaar.

Als ik veertig ben offer ik mezelf weer op. Tot die sluit ik me mooi aan bij de Verjaardagverzwijgers. Dus mocht je mijn naam ergens tegenkomen op een (online) kalender en me perse willen feliciteren, stuur me dan maar gewoon een kaartje (met cadeautje mag).

Tikmachine

Over Tikmachine

Tikmachine is copywriter, redacteur en woordkunstenaar. Ze helpt bedrijven en organisaties op een heldere, persoonlijke en esthetische manier met hun doelgroep te communiceren.

Laat een reactie achter

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CAPTCHA afbeelding
*