De papieren messengers van WOI

Geplaatst op door & onder Column.

Altijd als ik ergens ouderwetse zwart-witte wenskaarten zie, vraag ik me af wie die deftige dames zijn die erop staan. Voor wie poseerden deze elegante vrouwtjes met zachte krullen en ingekleurde jurken? Wie beschreven hun achterkant? En bij wie belanden ze op de deurmat, zonder een spoor van de lange reis op hun gezichten?
Mysterieuze dames
Een speurtocht op internet levert geen informatie over deze mysterieuze dames op. Dus ga ik op de koffie bij Han van kaartenwinkel ‘Groeten Uit’. Han handelt al zo´n twintig jaar in kaarten uit alle tijden. Hij pakt één van de tientallen dozen van de plank, haalt er een stapeltje kaarten uit en ontrafelt het mysterie.

Die dames waar jij het over hebt, die komen uit 1914-1918. Ze werden gefotografeerd in een studio. De zwart-witte foto’s drukte men af op meterslang fotopapier en kleurde men in. Hier werden tienduizenden wenskaarten van gemaakt, die tijdens de eerste wereldoorlog verkocht en verspreid werden in Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland.’

Soldaten en eenzame liefjes
De dames waren dus de papieren messengers van de eerste wereldoorlog! De werkelijkheid is nog mooier en romantischer dan de verhalen uit mijn fantasie…

De papieren messengers vervoerden boodschappen tussen het front en het thuisfront. Tussen soldaten en eenzame liefjes. Tussen vaders, broers, zonen en hun kinderen, zussen en moeders die elkaar misten. Liefdesverklaringen en wensen als: ‘Ik denk aan jou en blijf je altijd trouw’ en ‘Ik mis je en wens dat je veilig terug komt’.

Niet alleen deftige dames waren messengers, maar ook snoezige meisjes met grote strikken in het haar. Tussen het stapeltje van Han zitten wenskaarten met afbeeldingen van biddende meisjes en meisjes in patriottische houdingen, met op de achtergrond de vaderlandse vlag.

Mata Hari
Han komt op dreef. Hij pakt een map met weer andere kaarten uit de kast. ´Deze komen uit omstreeks 1900. Herken je deze vrouw?´ Een danseres met blote buik in een sierlijke houding kijkt me verleidelijk aan. Het is Mata Hari. Stof voor een volgend blog Han. Voor nu houd ik het bij de messengers van de eerste wereldoorlog. Want deze heldinnen verdienen de volle aandacht.

Tikmachine

Over Tikmachine

Tikmachine is copywriter, redacteur en woordkunstenaar. Ze helpt bedrijven en organisaties op een heldere, persoonlijke en esthetische manier met hun doelgroep te communiceren.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...

Laat een reactie achter

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CAPTCHA afbeelding
*